top of page
  • ZAIT

Keď treba pomáhať, ajťáci sú pripravení

Updated: Feb 3, 2023

Koronavírus prekvapil ľudstvo a naplno odkryl doteraz prehliadané slabiny krajín po celom svete. Nechceme však v tomto článku na nikoho útočiť. Na pandémiu takéhoto rozsahu nie je pripravený žiaden štát a ani Slovensko nebolo výnimkou. Keď však bolo najhoršie, šťastím v nešťastí, boli správy o tom, že tam, kde spočiatku zlyhávala štátna pomoc, nastúpili odhodlaní dobrovoľníci a pomohli situáciu zvládnuť.

Aj vďaka nim je v tejto chvíli situácia dobrá a stabilná. Stále sme však nevyhrali a naďalej je potrebné pomáhať a prejavovať spolupatričnosť. Určite ste zaregistrovali aktivity mnohých IT spoločností (ale nielen ich), ktoré okamžite po vypuknutí krízy začali pomáhať. Vládam, nemocniciam, ale aj ostatným inštitúciám, ktoré stáli v prvej línii boja s chorobou Covid-19.

Jednou z prvých lastovičiek, ktorá okamžite konala bola iniciatíva #ktopomozeslovensku. Po nej nasledovali ďalšie organizácie, ktoré využili možnosti, ktoré majú na to, aby pomáhali. Vznikli mobilné či webové aplikácie na sledovanie počtu a geografického rozloženia výskytu Covid-19 na Slovensku, aplikácie, ktoré umožňovali lepšiu distribúciu pomoci, no mnohokrát stačilo aj to, že IT firmy dovolili, aby sa na určitý čas, ale často aj neobmedzene, mohli ich produkty využívať zadarmo alebo za zlomok bežnej ceny.

Chceli by sme však poukázať aj na ďalších hrdinov, ktorým sa podľa nás v médiách a na sociálnych sieťach nevenovala dostatočná pozornosť. Sú to iniciatívy mnohých škôl, univerzít, ale aj firemných laboratórií, ba dokonca jednotlivcov, ktorí nelenili a vo vlastných, provizórnych podmienkach rýchlo prispôsobili svoje zariadenia tak, aby dokázali maximálne pomáhať. Napríklad s výrobou ochranných masiek, štítov, ale aj rúšok.

Ani členovia klastra IT Kraj neostali bokom. Hneď, ako to bolo možné, začali na Žilinskej univerzite, na Fakulte riadenia a informatiky, aj na Fakulte elektrotechniky a informačných technológií vyvíjať a následne aj vyrábať ochranné štíty pre zdravotníkov. Ochranné pomôcky mohli vyrábať vďaka technológii 3D tlače, na 3D tlačiarňach, bežne využívaných pri výuke a laboratórnych cvičeniach. Štíty následne zástupcovia univerzity distribuovali tam, kde ich bolo potreba. Môžete sa pozrieť, kde všade sa podarilo bezplatne dodať viac ako 2000 vyrobených ochranných štítov pre zdravotníkov.

Samozrejme iniciatíva dobrovoľníkov zo Žilinskej univerzity sa ani teraz nezastavila a naďalej funguje. Aby mohol byť jej chod naďalej bezproblémový, vznikla crowdfundingová výzva, do ktorej sa môžete zapojiť a prispieť tak k dobrej veci, aj keď doma nemáte 3D tlačiareň. Všetkým, ktorí sa rozhodnú prispieť ďakujeme, pomáhate dobre veci. Držte sa, zvládneme to spolu.



bottom of page