top of page
  • ZAIT

IT firmy a študenti #3 - Siemens ti poskytne reálne pracovné skúsenosti

Inžinierske centrum Siemens Mobility ti odpovie na tvoje otázky a dozvieš sa aj to, o akých študentov má aktuálne záujem.


Naša séria článkov IT firmy a študenti pokračuje! Zaujíma ťa aktuálne dianie v IT firmách? Chceš vedieť, akým projektom sa venujú, o študentov akých odborov majú záujem a aké benefity a skúsenosti ti práca u nich vie poskytnúť?

V predošlých článkoch, ktoré si si v rámci tejto série už mohol na našom blogu prečítať sa ti postupne predstavili firmy KROS a Avast. Dnes ti na naše zaujímavé otázky o pôsobení Inžinierskeho centra Siemens Mobility zodpovie jeho vedúci, Rastislav Kušpál.



Na akých projektoch vo firme aktuálne pracujete? Prečo sú pre vás zaujímavé?


Inžinierske centrum Siemens Mobility v Žiline v súčasnosti zamestnáva takmer 500 špecialistov, poskytuje služby v oblasti softvérového a hardvérového inžinieringu riadiacich a zabezpečovacích systémov železničnej dopravy. V našom centre sa projektujú, testujú a zavádzajú do praxe moderné riešenia v riadení medzimestskej i mestskej koľajovej dopravy nielen na Slovensku, ale predovšetkým pre zahraničných zákazníkov. Úspešné projekty Inžinierskeho centra boli zrealizované v mnohých krajinách Európy, v Severnej a Južnej Amerike, Ďalekom a Blízkom východe či v Austrálii. Môžeme spomenúť napríklad dlhoročnú spoluprácu na projekte prerábky dánskeho metra v Kodani, kde hlavným cieľom je priniesť moderné staničné priestory, zvýšenie prepravnej kapacity metra či zlepšenie komfortu cestovania. Ďalším zaujímavým projektom je modernizácia železníc v Belgicku, kde náš kontrakt zahŕňa obnovu 36% z celej medzimestskej železničnej siete Belgicka.


Zúčastňujete sa či organizujete podujatia pre študentov? O aké podujatia ide?


Pre študentov každoročne usporadúvame Deň otvorených dverí, kedy majú možnosť nahliadnuť za brány nášho centra, navštíviť laboratórium a naše kancelárie. Tento rok to bolo možné bohužiaľ len v online móde, avšak aspoň si študenti môžu pozrieť záznam z podujatia kdekoľvek a kedykoľvek. Sme pravidelnými účastníkmi univerzitných podujatí ako sú Dni príležitostí a Fričkovica. O našich projektoch šírime zvesť aj na Profesia days alebo priamo na školách prostredníctvom odborných prednášok. Študentom Žilinskej univerzity ponúkame bezplatné kurzy nemeckého jazyka.


Majú študenti stredných a vysokých škôl možnosť vo vašej firme pracovať (stáž, prax, brigáda)?


Určite áno, vždy sa potešíme novým mladým a šikovným kolegom z univerzity či stredných škôl. V rámci našich činností ponúkame študentom možnosť spolupráce na záverečných prácach na reálnom projekte, ale taktiež v prípadne záujmu aj možnosť dlhodobej brigády popri štúdiu. Dlhodobo u nás pracuje okolo 20 študentov, z ktorých väčšina nájde svoje uplatnenie u nás aj priamo po ukončení štúdia.


O študentov akých odborov máte najviac záujem?


Najväčšie uplatnenie majú u nás študenti s technickým zameraním štúdia. To znamená elektrotechnické a informatické odbory, ale máme kolegov, ktorí študovali napríklad biomedicínu, strojárstvo alebo stavebníctvo. Je to teda veľmi rôznorodé podľa potrieb danej pozície, študenti by mali ovládať aspoň jeden cudzí jazyk (anglický alebo nemecký) a mať technické myslenie – ostatné ich už naučíme u nás prostredníctvom školení a odborníkov z praxe. 😊


Dá sa pracovná doba prispôsobiť napríklad rozvrhu?


Určite, flexibilná pracovná doba je u nás samozrejmosťou nie len u študentov ale aj u zamestnancov na plný úväzok. Veď každý z nás si pamätá náročný študentský život, takže všetko je o vzájomnej dohode s nadriadeným.


Aké iné výhody študentom poskytuje práca u vás vo firme?


Študenti sa podieľajú častokrát na projektoch z praxe, čiže získavajú reálne pracovné skúsenosti, ktoré môžu využiť ďalej vo svojom profesijnom živote (ideálne u nás v spoločnosti). Taktiež im poskytujeme možnosť zlepšovať ich jazykové schopnosti prostredníctvom jazykových kurzov a sú plnohodnotnou súčasťou našich spoločných akcií a teambuildingov.


Čo študentom poskytne pracovná skúsenosť práve vo vašej firme?


Pohľad z praxe, nové skúsenosti a vedomosti od skúsených kolegov, dlhoročné priateľstvá, zlepšenie komunikačných zručností, kontakt s multikultúrnym prostredím či budovanie efektívnych pracovných návykov.


Čo je ale najdôležitejšie - veľkú šancu na uplatnenie sa v praxi po ukončení štúdia.




Za poskytnutie rozhovoru by sme chceli poďakovať Rastislavovi Kušpálovi zo Siemens Mobility.




bottom of page